Przepisy

Pełnoziarnisty chleb w kształcie króliczka

  • Śniadanie
  • 1h 30m
  • x6

1

Do miseczki wlej wodę i dodaj drożdże.

2

Wsyp mąkę do miski.

3

Dodaj miód, olej, sól i wodę z drożdżami.

4

Mieszaj do uformowania ciasta.

5

Posmaruj czystą miskę oliwą z oliwek, pozwól dzieciom włożyć ciasto do miski i przykryć je folią. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut.

6

Zadanie dla dzieci: uformuj kształt królika:

6

a. Podziel ciasto na dwie części – większą (mniej więcej trzy czwarte do jednej czwartej). Z większej części odkrój 2/3 ciasta, aby stworzyć tułów królika. Uformuj owal i połóż około 3- 4cm od spodu blachy (aby zostawić miejsce na nogi).

6

b. Z pozostałej 1/3 ciasta uformuj owal na głowę królika, przyklej go tuż nad tułowiem.

6

c. Weź odłożoną ćwiartkę ciasta, a następnie podziel ją na siedem części. Z dwóch z nich uformuj długie wałki i przepleć, aby utworzyć uszy. Umieść je we właściwym miejscu i wetknij luźne końce pod głową z każdej strony.

6

d. Z kolejnej cząstki ciasta uformuj kulki na nos i policzki.

6

e. Umieść policzki i nos w odpowiednim miejscu. Dodaj 2 rodzynki jako oczy i 2 plasterki migdałów jako zęby.

6

f. Z pozostałych czterech cząstek uformuj 4 prostokąty. Dodaj ręce i nogi, dotykające reszty ciała. Wytnij 2 rowki na końcu każdej łapki, aby utworzyć palce nóg i rąk.

7

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Przykryj królika i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze przez 30 minut.

8

Roztrzep jajko, posmaruj nim ciasto.

9

Piecz przez 25 minut.

Składniki

  • 910 g mąki pełnoziarnistej
  • 500 ml wody
  • 15 g drożdży
  • 12 g soli
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 110 g miodu
  • 1 jajko
  • 2 rodzynki
  • 2 pokrojone migdały

Korzyści

  • Moc
  • Szybkość
  • Zwinność
ZATWIERDZONE PRZEZ DIETETYKÓW FC BARCELONA ZATWIERDZONE PRZEZ DIETETYKÓW FC BARCELONA