Przepisy

Burgery z czerwonej fasoli

  • Lunch
  • 1h
  • x4 do 6

1

Podgrzej 2 łyżki oleju.

2

Dodaj cebulę, czosnek i zieloną paprykę. Smaż około 5 minut.

3

Przenieś miksturę do dużej miski.

4

Umieść orzechy nerkowca w maszynce i posiekaj.

5

Przełóż do miski z cebulą i papryką.

6

Umieść fasolę w robocie kuchennym. Miksuj pulsacyjnie, aż fasola zostanie lekko posiekana.

7

Przełóż do miski z mieszanką cebuli i papryki.

8

Dodaj jajko i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.

9

Uformuj od 6 do 8 placków z fasoli.

10

Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni lub patelni z żeliwa na średnim ogniu. Gotuj i przewróć aż do zrumienienia.

11

Jeśli chcesz, dodaj ser. W razie potrzeby dodaj dodatki na spód lub wierzch bułki. Złóż burgery i podawaj od razu.

Składniki

  • 500 g ugotowanej, wypłukanej i odsączonej czerwonej fasoli
  • 50 g oleju roślinnego (do wyboru)
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 duża, zielona papryka, drobno posiekana
  • 3 średnie rozdrobnione ząbki czosnku
  • 100 g prażonych orzechów nerkowca
  • 120 g  dobrze pokruszonej fety lub twarożku
  • 1 całe jajko
  • 80 g bułki tartej
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • wybrany ser żółty np. cheddar lub ser szwajcarski
  • 4 do 6 bułeczek pszennych pełnoziarnistych, opiekanych
  •  Wybrane sosy np. ketchup, musztarda
  •  Dodatki według życzenia np. sałata, krążki cebuli, pikle

Korzyści

  • Moc
  • Siła
  • Szybkość
ZATWIERDZONE PRZEZ DIETETYKÓW FC BARCELONA ZATWIERDZONE PRZEZ DIETETYKÓW FC BARCELONA