Food Sprytne pomysły

Pałeczki z polenty i brokuła

Krok po kroku

  • Pokrój brokuł na wiele małych „drzewek”. Przygotuj go na parze lub umieść w kuchence mikrofalowej, aż zmięknie. Ugnieć brokuł widelcem na małe kawałki.
  • Zagotuj wodę lub bulion warzywny razem z solą i pieprzem.
  • Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ciepło i dodaj polentę. Mieszaj w szybkim tempie przez 5 minut, aby uniknąć sklejenia, do zagotowania polenty i otrzymania gęstego ciasta.
  • Zdejmij z ognia. Dodaj rozgnieciony brokuł z oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj.
  • Natłuść tacę oliwą z oliwek: Wlej i ugnieć ciasto do grubości pół/1 cm. Ostudź. Po ostygnięciu, wyjmij polentę z formy. Wytnij pałeczki o szerokości 1 cm (w przybliżeniu)
  • Przed podaniem, zarumień na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Składniki

  • 200 g polenty
  • 800 ml wody lub bulionu z warzyw
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Wskazówki

Czy wiesz, że brokuły zawierają dużo wapnia i wchłaniamy je bardzo łatwo? Nie tylko produkty mleczne mają wysoką zawartość wapnia. Migdały, rośliny strączkowe i nasiona są również dobrym źródłem wapnia. Pamiętaj, że aby mieć mocne kości, potrzebujemy nie tylko słońca, ale także ćwiczeń!
Średnie
Cukierkowe ciasto czekoladowe bez cukru (25 kul)

Cukierkowe ciasto czekoladowe bez cukru (25 kul)

Pomysłowe propozycje dla małych mistrzów.

Łatwe
Serek truskawkowo-bananowy

Serek truskawkowo-bananowy

Średnie
Naleśniki z banana i komosy ryżowej

Naleśniki z banana i komosy ryżowej

Łatwe
Rolki z sałatą

Rolki z sałatą

Trudne
Spaghetti z batata ze szpinakiem i jogurtem

Spaghetti z batata ze szpinakiem i jogurtem

Średnie
Naleśniki z groszku

Naleśniki z groszku

Trudne
Owsiane ciasto z karobem

Owsiane ciasto z karobem

Łatwe
Krem z płatków zbożowych

Krem z płatków zbożowych

Łatwe
Krem z dyni

Krem z dyni

Trudne
Gnocchi z dyni z pesto z orzecha laskowego

Gnocchi z dyni z pesto z orzecha laskowego

Łatwe
Lody owocowe

Lody owocowe

Średnie
Burgery z czerwonej fasoli (ok. 8 burgerów)

Burgery z czerwonej fasoli (ok. 8 burgerów)